A legjobb útmutató a konyhai munkalap kiválasztásához – Hogyan válasszuk ki a legjobb konyhai munkalapokat?
Közzétett: Konyha // Közzétett 20.01.2021
A munkalap a konyhája fő eleme. A természetes kőből készült munkalap kiválasztása természetes, ha figyelembe vesszük egy ilyen anyag jellemzőit. Tehát milyen természetes kő illik az Ön konyhájába? Vannak pala , márvány , travertin , mészkő vagy gránit munkalapok , amelyek valamennyire megfelelnek az Ön igényeinek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni a következő szabványokat:
1. Magas hőmérsékleti tartósság
2. Vízfelvételi sebesség
3. Tartósság a karcolásokkal/kopásokkal szemben
4. Szakítószilárdság
5. Foltállóság
6. Szín
1. Magas hőmérsékleti tartósság
Minden természetes kő jól bírja a magas hőmérsékletet, de az ismétlődő hősokkokat nem. A forró tárgy hideg kőre helyezésével adódó hőmérséklet-különbség hősokkot okoz, amely repedésekhez vezethet a munkalap felületén. A gránit és a pala a legjobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, azonban kerülni kell az ismételt expozíciót. A márvány és a travertin kevésbé tartós, ha forró tárgyat helyez a felületre, hősokkokhoz vezethet, majd kisebb égési sérülésekhez és szelektív színmódosításhoz vezethet.
2. Vízfelvételi sebesség
Minden anyag jellemzője, hogy a porozitás a vízállótól a nagyon porózusig terjed. A travertin, a mészkő és a márvány közepes porozitású (0,8%-0,08%). A pala és egyes golyók porozitása alacsony (0,3% – 0,04%). A gránit pedig szinte vízálló (0,01%). A legkevésbé nedvszívó felület a fényes, a csiszolt felület nedvszívóbb. A felszívódás mértéke a természetes kőburkolatokra alkalmazott kezelésekkel módosítható.
3. Tartósság a karcolásokkal/kopásokkal szemben
Mivel a munkalap ételkészítésre szolgál, nagy eséllyel megkarcolja a konyhai eszközökkel. A gránit és a pala (a Mohs-skála 10-ből 6-7-es fokozata) tartós és gyakorlatilag bármit vághat a felületükön, míg a márvány, a mészkő és a travertin kevésbé tartós (3-4 szint a Mohs-skála szerint). A kopás nem befolyásolja nagymértékben a lakossági konyhák munkalapjait, mivel a felületi dörzsölés nem nagy. Az éttermek/büfék konyháinak munkalapjait megkarcolhatja. A legnagyobb kopásállósággal a gránit rendelkezik, ezt követi a márvány, a pala, a travertin és a mészkő.
4. Szakítószilárdság
Kivágások szükségesek a mosogatóhoz vagy más konyhai készülékekhez. A munkalapok 2 vagy 3 cm vastagságú lapokból készülnek, a méretek és a kivágássablonok fontosak a munkalap repedésének vagy eltörésének veszélye miatt. A kivágást követő vékony felületű peremterületeken törések keletkezhetnek. A pala törésig 5 kg/nm nyomást bír el, a gránit értéke 3 kg/nm, a márvány, travertin és mészkő pedig 2 kg/nm-ig. Ezért a gránit és pala munkalapok vastagságának legalább 2 cm-nek kell lennie, míg a márványnak, mészkőnek és travertinnek legalább 3 cm vastagságúnak kell lennie.
5. Foltállóság
Minden munkalap foltos lehet vízzel, zsírokkal vagy élelmiszersavakkal. A fényes felületű (polírozott) munkalapok csiszolttá válhatnak, miközben munkalapként használják. A gránit és a pala alacsony porozitásuk miatt tartósabb a foltokkal szemben, mint a márvány, a mészkő és a travertin. A rendszeres utókezelés javítja a foltállóságot.
6. Szín
A szín az esztétika fontos eleme. A márvány lágy színekben kapható, a világos színű márvány kihasználja áttetsző tulajdonságát, míg a travertin halk színekkel és mediterrán akcentusokkal, a gránit klasszikus, a pala pedig egzotikus. A gránit széles színvariációt mutat, hasonlóan a márványhoz, míg a travertin és a mészkő valamivel stabilabb. A pala tartalmazhat csillámot, ami különleges fényt eredményez az adott területeken.
Ezek a szabványok csak néhány, amelyet figyelembe kell vennie, amikor kiválasztja a követ a munkalaphoz. Látogasson el weboldalunkra, ha többet szeretne megtudni teljes termékkínálatunkról, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a +40318.222.333 telefonszámon vagy e-mailben: export@piatraonline.com
Megjegyzések vagy vélemények:
Jelenleg nem érkeztek megjegyzések felhasználóinktól.
Írj véleményt vagy véleményt!